Osztozni a sikerekben - béren kívüli juttatások 2003-2004

2009. 08. 31. - 11:49

A Dimenzió Csoport megbízásából 2003-ban kutatássorozatot indítottunk a hazai béren kívüli juttatások vállalati gyakorlatának feltárása érdekében.

2003-ban 498, többségében nagyvállalat humánpolitikáért felelős vezetőjét kérdeztük meg a cég béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos beállítódásairól, az alkalmazott gyakorlatról, az állami ellátórendszer hiányosságait áthidaló jóléti juttatásokról.

Az eredmények alapján megállapítottuk, hogy a magyar vállalatok körében a legelterjedtebb juttatás az étkezés támogatása volt, melyet az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás vagy nyugdíjbiztosítás követett.

A munkatársak vállalatukkal kapcsolatos elégedettségére legnagyobb hatással a vizsgált tíz különböző juttatás közül az egészségmegőrzést célzó támogatások voltak.

2004 első hónapjaiban újabb felmérést készítettünk, amely 251 vállalat saját közép- és felsővezetőinek nyújtott juttatásairól ad áttekintést. A kutatásból kiderül, hogy a cégek kétharmada biztosít valamilyen többletjuttatást vezetőinek, melynek mértéke akár az alapfizetés többszöröse is lehet. A nyújtott juttatások alapján három markánsan eltérő juttatáspolitika azonosítható a magyarországi cégek körében. A cégek egy része minimális mértékű kiegészítő juttatásokat biztosít, másik csoportja a "többség által alkalmazott", ún. klasszikus juttatásokat részesíti előnyben, míg a cégek harmadik csoportja e területen is az újdonságot, az innováció lehetőségét keresve újszerű, "modern" juttatásokat kínál.

CsatolmányMéret
A béren kívüli juttatások és a munkatársi elkötelezettség összefüggései (2003)1.31 MB
Osztozni a sikerekben - vezetői juttatások (2004)174.85 kB